Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az épület belseje képeslapok

 A belső terek jegyei a reneszánsz és a barokk stíluselemeit ötvözik. Jó példája ennek a kupolacsarnokba vezető díszlépcső. A félemeleti pihenőben kap helyet a mester mellszobra, és a boltozatra tekintve itt látható a "Magyarország dicsőítése" c. kép is. Az egyértelmű történelmi utalásokkal diszített freskón a címerpajzsot tartó nőalak lábainál balról Széchenyi István, jobbról Petőfi Sándor vezeti a magyar ruhás, magyar zászlós lelkesült tömegeket. csőn felérve a tizenhatszögletű kupolacsarnofaktúrában előállított különlegességet, a p
Szimmetrikus szerkezetéből adódóan az épület egy kétkamarás országgyűlés funkcióit követi. Az északi és a déli oldalon egymással teljesen megegyező két ülésterem található, melyeket csupán a falfreskók és az ülések párnázata különböztet meg egymástól. A déli ülésterem a képviselőház ülésterme volt, ebben ülésezik a jelenlegi parlament, míg az északi, a főrendiház korábbi hadiszállása, ma inkább nemzetközi tanácskozások színhelyéül szolgál. Az eredetileg 438 képviselőnek helyet adó patkóban ma 386-an ülnek.

melyeket csupán a falfreskók és az ülések párnázata különböztet meg egymástól. A déli ülésterem a képviselőház ülésterme volt, ebben ülésezik a jelenlegi parlament, míg az északi, a főrendiház korábbi hadiszállása, ma inkább nemzetközi tanácskozások színhelyéül szolgál. Az eredetileg 438 képviselőnek helyet adó patkóban ma 386-an ülnek.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

willam@willam.hu

(willam71, 2010.06.09 19:13)

Vatera - Munkácsy fénykép.
Beszéljünk!
Üdv.

info@budabox.hu

(Sonkoly László, 2010.02.17 00:59)

A kutató addig kutat, amíg kutatása elnyeri méltó jutalmát!

Szóval így jutottam ide egy roppant érdekes nap végén.
Nemzeti Múzeum, Ferencvárosi Gyűjtemény, Szabó Ervin könyvtár, MABÉOSZ (bélyeggyűtők gyűjteménye) micsoda retró érzés, közben noszatlgiatúra a székes fővárosban, trafikos néni, utcán át szolgált ki...
Estére meg itt van Zoli honlapja!

Ilyenkor gondolkodom el, hogy lennének ilyen hétköznapok, amiket le kellene írni, fotózni, vagy akár meg is filmesíthetném (egyszer)...

Rengeteg pénzt költöttem el ma, és mégis sokkal gazdagabb lettem, mint voltam!!!

Gratulálok Zoli!
Te is részese voltál egy emlékezetes napomnak!
Élőben is megnézném egyszer a gyűjteményed!

Laci

kbocskai@yahoo.com

(B. Kati, 2010.02.11 19:03)

Zoli! Ez nagyszeru, remek.Gratulalok, szep gyujto munka.

wzozo@freemail.hu

(Winkelmayer Zoltán, 2009.10.29 06:05)

Vatera női megfigyelő képeslap

szaloczi.75@freemail.hu

(szalóczi marianna, 2008.08.17 18:44)

Szia zoli!
Néztem a képeket ez csodálatos és bitos sok munkád van benne.Igazán büszkék lehetünk,hogy kis magyarországunk ilyen ékkővel rendelkezik.Nagyon szép Gratula Ametiszt

lukacszsol@freemail.hu

(Lukács Zsolt, 2008.07.24 08:46)

Szeva Zoli,

Miből lesz a cserebogár?
Nagyon szépen készítetted el az oldalt, a képeslapok pedig csodálatosak és biztosan sok időbe került őket felkutatni.

Kívánom,hogy a jövőben még több érdekes és ritka képeslap kerüljön a tulajdonodba és duzzadjon ezek száma akkorára, hogy egy képeskönyvet megtöltve koronázzák meg a belefektetett sok időt, és munkát!

Gratesz!

Lukács, 2008. július 24.

valekt@vipmailhu

(Válek Tibor, 2008.02.28 20:44)

Kedves Zolle!

Gratulálok, nagyon szép és nagyon jó honlapot sikerült összeállítanod. Örülök, hogy végre valaki méltó emléket állított az Országház tervezőjének, építtetőjének, aki halála utolsó percéig irányította ezen fantasztikusan szép épület munkálatait.

Örülök, hogy általad is meglett örökítve ez a csodálatos épület, amely Magyarország remekműveként került be a történelembe.

Ez az épület a világ Országházai között – véleményem szerint is – az elsők kategóriájában, méltóan képviseli kis országunkat.

Úgy látom, hogy lelkiismeretes munkádat csak a jövő nemzedékek fogják méltó módon elismerni, akik kutató munkád által történelmi dokumentumokat is megismerhetnek.

Kívánok Neked kitartást ahhoz, hogy a befektetett munkád megfelelő elismerést kapjon.

Tisztelettel:

Válek Tibor

Budapest, 2008. február 28.